Kan ik zelf een tuinontwerp maken?

Ja prima. Je eigen tuin ontwerpen is ongeveer het leukste wat er is. Je begint met een idee. Daarna ga je wat vormen op papier zetten en probeer je alvast in gedachten door je tuin te lopen. Hoe zit dit er uit? Hoe komt dat er uit te zien? Wil ik het modern of klassiek. Veel hout, weinig hout of geen hout. Met een vijver of heel erg kindvriendelijk of een combinatie? En wat voor soorten planten ga je gebruiken? Hoeveel wil ik er aan uitgeven? Ontzettend veel vragen zal je moeten beantwoorden voordat je echt goed weet wat je wilt. Des te beter je daar vooraf overna denkt des te beter ik daar als hovenier wat mee kan.

Om je een idee te geven van hoe zo een proces in zijn werk gaat heb ik een klant van mij gevraagd iets te schrijven over dit proces.

Ik wil graag een 'tuuntje'.

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Corn Wielemaker en woon sinds 2005 in een nieuwbouw woning in Vlissingen. Na 6 jaar in Rotterdam te hebben gewoond voor mijn werk, ben ik weer aan de Zeeuwse kust komen wonen, heerlijk.

De reden dat ik naar Zeeland ben gekomen is dat ik hier veel meer rust en ruimte om me heen heb. Juist die rust en ruimte maken mijn tuin zo belangrijk voor mij. Maar ja, hoe ga je van bouwgrond naar een tuin die er precies zo uitziet als je zelf wilt?

Zelf doen of laten doen?

Als je mij die vraag 4 jaar geleden had gesteld had ik "ZELF DOEN" geroepen. Veel voordeliger, dat was namelijk het eerst wat bij mij opkomt als je het over zelf doen hebt. Maar ja dan ga je eens een beetje zitten rekenen. Weinig vrije tijd, veel vrienden, uiteraard ook allemaal met weinig vrije tijd als je het over je tuin hebt. Hoeveel kub grond moet er uit? Hoeveel zand moet er in? Waar haal ik welke tegels en hoe leg ik deze zo dat het water netjes er van af loopt? Hoe zorg ik er voor dat als ik zelf een vijver aanleg, niet na twee jaar eindig met zo'n vijverfolie oase met nog net genoeg water om je vis in leven te houden?

Toen ik al deze punten op een rij had gezet dacht ik van misschien moet ik toch eens met een hovenier van gedachten wisselen. Wie weet heeft die een goed idee.

Het eerste gesprek.

Zelf had ik al wat avondjes hersengymnastiek beoefent door een tekening te maken over hoe mijn tuin er uit moest komen te zien. Maar ja, dan nog blijf je met heel veel vragen zitten. Ik kreeg te maken met een paar lastige details, zoals een hoogte verschil in de tuin, een vijver die boven de grond uit steekt en wat lichtpuntjes die er voor zorgen dat je ook ’s avonds ook van je tuin kan genieten.

Met wat schaamrood op mijn kaken presenteerde ik mijn tuinplan aan Albert en ik vroeg wat vind je er van? 'Dat wordt niets als je het zo doet!' was het eerste wat hij zei. Ik dacht, dat schiet lekker op. Maar hij wist het goed te onderbouwen.

Hoe dan wel?

Albert gaf aan dat hij naar aanleiding van mijn wensen met een nieuw tuinplan zou komen. Toen ik het tuinplan voor het eerst zag dacht ik, zoooooo dat is schuin! Albert had alles langs diagonale lijn getekend! De belangrijkste reden daarvan was dat als ik door de grote pui van binnen naar buiten zou kijken, ik niet direct mijn tuin uit zou kijken. Ok, daar kan ik inkomen. Maar na nog wat overleg heb ik hem, na de offerte aandachtig te hebben bestudeerd (ik blijf toch een Zeeuw), opdracht gegeven de tuin aan te gaan leggen.

De ervaring van een hovenier

Enkele dingen waar Albert mij op wees waar ik vooraf niet over na had gedacht waren:

 • Let op dat je de afwatering goed regeld. Zeker als je een tuin hebt met hoogteverschillen. Ik hoef u niet uit te leggen dat we in Nederland niet bepaald een droog klimaat hebben.
 • Wat dacht je er van om je terras groot genoeg te maken zodat de openslaande deuren gemakkelijk open kunnen. Ook als je tuinset in gebruik is door die vrienden die geen zin hadden in de aanleg van mijn tuin.
 • Plaats direct paaltjes in je terras waar je je tuindeuren aan vast kan zetten. Dan hoef je later geen tegels meer te liften.
 • Leg een loze leiding van je waterkraantje naar je vijver zodat je deze gemakkelijk bij kan vullen in droge periodes.
 • Denk alvast goed na over waar je tuinverlichting wilt. Dit moet al in het begin ingegraven worden.
 • Werk veel met hout als je veel vierkante meters terras hebt. Dit zorg er voor dat het er niet 'koud' uit gaat zien.
 • Zorg voor wat extra begroeiing aan de kant van de weg, dit neemt wat extra geluid weg.
 • Maak je opstaande vijver diep genoeg zodat je niet na elke winter je goudvissen hoeft te ontdooien.
 • Zorg voor 'visuele' hoekjes zodat je tuin vanuit elk punt boeiend is om naar te kijken.
 • Zorg bijvoorbeeld ook voor genoeg ruimte om je fietsen op een handige manier in je schuurtje te zetten.
 • Zorg voor planten die weinig onderhoud behoeven omdat je zelf niet zulke groene vingers hebt!

Mijn antwoord was “Goed idee Albert. Daar mag jij voor zorgen!”

De aanleg in stappen

 • Allereerst is er begonnen met het uitgraven van de tuin en het aanbrengen van zand voor de terassen.
 • Daarna zijn de kabels van de tuinverlichting en de loze leiding voor het bijvullen van de vijver aangebracht.
 • Daarna zijn de hard houten schotten geplaatst om alles op zijn plaats te houden.
 • Daarna is het zand van de terassen heel goed aangewaterd, zodat je de kans op onverwachte verzakking verkleind.
 • Daarna zijn de hardstenen tegels in het Belgisch beton gelegd. (Een mix van zand en cement.)
 • Daarna is er overal vruchtbare grond aangebracht in combinatie met mest, zodat de grond weer wat rijker wordt aan voedingsstoffen.
 • Daarna is het vijverfolie (landbouwfolie) ruim in de vijverbak aangebracht en is het vastgemaakt op de randen waarna er houten sloven op zijn geplaatst.
 • Daarna is het gedeelte dat voorzien moet worden met split door middel van balken afgescheiden van de plantenbakken zodat je geen rommeltje krijgt.
 • Uiteindelijk zijn de planten aangebracht met de benodigde expertise. De bamboe is bijvoorbeeld in specie kuipen zonder bodem geplaatst zodat de bamboe staat waar deze moet staan.

Bedankt

Albert bedankt voor het aanleggen van onze tuin. Ik geniet er dagelijks van. Ook de complimenten van vele mensen die onze tuin hebben bekeken.